Πληροφορίες

Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας βρίσκεται στο κέντρο της ελληνικής επικράτειας, στο μέσο περίπου της Στερεάς Ελλάδας. Ορεινή στο σύνολό της, η Ευρυτανία χαρακτηρίζεται από πανύψηλα ελατοσκεπή βουνά, πλούσιες σε νερά πηγές και γραφικά ορεινά χωριά. Πρόκειται για έναν από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς της Ελλάδας, γεγονός που απορρέει από τον ορεινό χαρακτήρα των εδαφών, που ειδικά σε περασμένες δεκαετίες σήμαινε και γεωγραφική απομόνωση, και του ψυχρού για τα ελληνικά δεδομένα κλίματος. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα τα εδάφη της Ευρυτανίας είναι καλυμμένα με χιόνι και η περιοχή θυμίζει αλπικό τοπίο. Την άνοιξη η φύση ξυπνάει και το τοπίο μεταμορφώνεται, πυκνά δάση με πολύχρωμα άγρια φυτά και λουλούδια, πουλιά, ζώα και ορμητικά ποτάμια συνθέτουν μια πραγματικά μαγευτική εικόνα.

Δεν είναι τυχαίο που η περιοχή της Ευρυτανίας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού. Χιλιάδες ταξιδιώτες την επισκέπτονται καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου για να απολαύσουν την απαράμιλη φυσική ομορφιά του τόπου, να γνωρίσουν την παράδοση και τα γραφικά χωριά, τους φιλόξενους ανθρώπους. Στην περιοχή υπάρχουν υποδομές για διάφορα σπορ, χειμερινά και θερινά, όπως σκι στο χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι, ορειβασία, πεζοπορία στα ανεξερεύνητα ή οργανωμένα μονοπάτια, rafting στον Αχελώο, καγιάκ στη λίμνη των Κρεμαστών και mountain bike στις παρυφές του Καρπενησίου. Στην Ευρυτανία υπάρχουν επισης αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία, τοξωτά γεφύρια και ιερά μοναστήρια που προσελκύουν πολλούς προσκηνυτές.

Διοικητικό και εμπορικό κέντρο είναι το γραφικό Καρπενήσι, σε υψόμετρο 960μ. H οδική πρόσβαση γίνεται από την καινούρια εθνική οδό -από τη Λαμία και στη συνέχεια μέσω των παλιότερων εθνικών οδών που συνδέουν τις πόλεις της Ελλάδας μεταξύ τους. Οι δρόμοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση με μοναδικό μειονέκτημα τις στροφές. Εκτός από ΙΧ αυτοκίνητο μπορεί κανείς να φτάσει ό Καρπενήσι με το ΚΤΕΛ του νομού που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις.